Nieuwe toekomst voor oude cichorei fabriek

Gepubliceerd op 11 december 2015 om 13:42

Chichorei fabriek krijgt een nieuw leven
klik hier voor meer informatie
de fabriek krijgt een museum over de geschiedenis van de fabriek en Ouddorp
en ook een mooi restaurant waar u een bakje kan doen.

Nieuwe toekomst voor oude cichorei fabriek

PostDateIcon Donderdag 26 maart 13:21 | PostAuthorIcon Edith

Al 110 jaar lang is aan het Smalle Einde in Ouddorp de voormalige cichoreifabriek Ceres een markant, beeldbepalend pand. Geruime tijd echter verkeert het gebouwencomplex, een rijksmonument, in niet al te beste staat. Scheuren in het metselwerk,  berkentakken die van binnen naar buiten groeien dwars door één van de muren heen, een zolder waarvan planken in de vloer ontbreken, en waarschijnlijk zal er nog wel een aantal gebreken op te sommen zijn. Niettemin, dit gebouw vertelt een verhaal, een stuk geschiedenis van het eiland. Daarom staat het, als waardevol gekoesterd, op het punt om vooreerst voor verder verval te behoeden en om het pakhuisdeel te restaureren en er een passende herbestemming voor te vinden. Het was daarom dat afgelopen vrijdag 13 maart gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland in Ouddorp te gast was om samen met wethouder Piet Koningswoud een start te geven aan de werkzaamheden die de Ceres uiteindelijk nieuw leven in moeten blazen.

Die werkzaamheden omvatten vooralsnog het wind- en waterdicht maken van alle delen van het complex, het verwijderen van asbesthoudende onderdelen en het restaureren van het pakhuisgedeelte van de vroegere fabriek. De leiding heeft hierbij Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed (BOEi).

Herbestemming
Sinds een jaar of tien is de Ceres in bezit van BPD, voorheen het Bouwfonds, namens wie vrijdagmiddag René Schepers aangaf dat het voor BPD geen dagelijkse kost is om objecten als deze onderhanden te nemen. "In intensieve samenwerking en in overleg met de provincie is echter tot overeenstemming gekomen dat dit gebouw het waard is om geconsolideerd dan wel gerestaureerd te worden en er een herbestemming voor te vinden." Dergelijke plannen liggen er al langer, maar door de economische crisis die kwam, werd er tot op heden geen uitvoering aan gegeven. De provincie en het BPD hebben nu echter financiële middelen beschikbaar gesteld voor maatregelen waardoor de Ceres in ieder geval niet verder achteruit zal gaan. Restauratie van het pakhuisgedeelte zal uitgevoerd worden gericht op en in combinatie met herbestemming van het gebouw. Gedacht wordt in eerste instantie aan horeca doeleinden, waardoor de omgeving meer gaat leven en naar verwachting meer ondernemers interesse zullen krijgen om in dit pand activiteiten te ontwikkelen. "We hebben er vertrouwen in dat dit gaat lukken", zo gaf Schepers vrijdagmiddag aan, "ondanks dat 't vandaag vrijdag de 13e is."

Kansrijk
Gedeputeerde Han Weber gaf een korte uitleg over waarom de provincie er geld in steekt om zo veel werk aan dit gebouw te laten uitvoeren. “De komende jaren wordt extra aandacht besteed aan de herontwikkeling van rijksmonumenten, het beleefbaar maken van de havenkanalen op het eiland en het leesbaar maken van het cultuurhistorisch landschap. Cichoreidrogerij Ceres is door de provincie benoemd als één van de kansrijke ontwikkellocaties voor herbestemming in Zuid-Holland. Dit pand is het waard om veel aan te doen. Het vertelt een verhaal over de geschiedenis van het eiland. En het past in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee om dergelijke monumenten aan elkaar te verbinden en de Ceres, als onderdeel van de Erfgoedlijn, te behouden voor de toekomst. Daarbij maken we gebruik van de energie die hiervoor ook in de eigen omgeving aanwezig is." Van cruciaal belang noemde de gedeputeerde het om in geval van restauratie ook een concrete herbestemming op het oog te hebben. "Anders is restauratie niet zinvol." Blij zei Weber te zijn dat de restauratie van de Ceres zo uitgevoerd wordt dat herbestemming kansrijk zal zijn. "Ik hoop hier daarom over een paar jaar weer te staan, maar dan in een horecavoorziening in deze gerestaureerde chichoreifabriek."

Bouwbord
Wethouder Piet Koningswoud schetste in korte trekken de geschiedenis van de Ceres - in november 1905 in bedrijf gesteld, de inrichting en werking van de fabriek en het gebruik van chichorei, dat aanvankelijk diende als smaakversterker in de koffie en tijdens de koffieschaarste zelfs als vervanger van koffie. Na 1960 werd chichorei niet meer geteeld en kreeg de Ceres andere bestemmingen, zo gaf Koningswoud aan.
In de toekomst wacht dus opnieuw een andere bestemming. En om aan de werkzaamheden die dit mogelijk gaan maken een symbolische start te geven, onthulden Weber en Koningswoud samen een bouwbord aan een van de buitenmuren van de oude fabriek.

 

foto en tekst: Jarno Aleman

________________________________________________________________________________

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.